Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Yer Fıstığı Nedir? Yer Fıstığı Nasıl Üretilir?

26-03-2023 01:24
Yer Fıstığı Nedir? Yer Fıstığı Nasıl Üretilir?
Yer fıstığı nedir? Yer Fıstığı Nasıl Üretilir? İşte, yer fıstığı hakkında merak edilenler:


Yer Fıstığı Nedir?
Yer fıstığı, Baklagiller familyasının bir üyesi olan ve bezelye, mercimek ve fasulye ile birlikte botanik adı Arachis hypogaea olan bir baklagil türüdür. Badem ve fındık gibi kuruyemişlerle aynı şekilde yenilip mutfak sanatlarında kullanılsalar da, yer fıstığı teknik olarak kuruyemiş değildir.





Yer Fıstığının Gıda Endüstirisindeki Önemi

Yer fıstığı daha çok çerez olarak tüketilmektedir. Bu amaçla yer fıstığı tohumları ya dış kabuk kırılmadan ya da kabuk kırılıp tohumlar ayrıldıktan sonra kavrulup çiğ fıstık tadı giderilmiş ve aynı zamanda dayanıklılığı arttırılmış olarak tüketime sunulur.

Yer fıstığı tohumunda yağ oranının çok yüksek olması yer fıstığının birçok yağlı tohumlar arasında bitkisel yağ üretimi bakımından önemli bir yer almasını sağlar. Yer fıstığı yağının tadı güzel olup, rengi açık, görünüşü berrak ve yüksek sıcaklık derecelerine karşı oldukça dayanıklıdır. İçinde doğal halde bulunan antioksidan maddelerden dolayı kızartıldıktan sonra bir süre saklanacak olan gıda maddeleri için özellikle tercih edilir. Yer fıstığı yağı yüksek oranda oleik asit içermesi nedeniyle gerek fiziksel özellikleri ve gerekse besin değeri bakımından çeşitli bitkisel yağlar içinde zeytinyağına en yakın bitkisel yağ olarak tanımlanır.

Yer fıstığı tohumundan yağ elde edildikten sonra arta kalan küspe, üstün bir protein kaynağıdır. Yer fıstığı küspesinden sağlanan proteinin besin değeri yüksek olduğundan çeşitli çocuk mamalarının hazırlanmasında ve protein açısından yeterli olmayan gıda maddelerinin protein değerinin yükseltilmesinde yararlanılır.



ERA Gurme'nin en özel ürünü olan yer fıstığı ezmeleri ise çok önemli bir yer fıstığı son ürünüdür. Yer fıstığı ezmesinin bir toplumda aranılan bir gıda maddesi olabilmesini sağlayacak özelliklerden başlıcaları olarak tadının güzel oluşu nedeniyle yalın halde ve diğer gıda maddeleri içine katılarak tüketilebilmesi, tüketime hazır halde bulunması ve mikrobiyolojik bozulmalara karşı dayanıklı ve bu nedenle de muhafazasının kolay olması sayılabilir.



Yer Fıstığı ezmelerimizi sayfamızdan Tarım ve Orman Bakanlığından onaylanmış analiz raporu ve sertifika belgelerine ulaşabilir, ürünle ilgili detayları inceleyebilirsiniz..


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.