Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Eritritol Nedir?

19-03-2023 22:37
Eritritol Nedir?

Eritritol Nedir?

 

Eritritol üzüm, karpuz gibi meyvelerde, havuç ve patates gibi sebzelerde, mantarlarda ve fermente ürünlerde doğal olarak bulunan bir şeker alkoldür.

 

Eritritol ilk olarak 1848’de John Stenhouse adlı İskoçyalı bir kimyager tarafından keşfedildi. Japonya 1990’ların başından beri şeker, reçel, çikolata, yoğurt, içecek ve doğal bir şeker yerine eritritol kullanıyor. ABD’de daha yakın zamanda popülerlik kazanmıştır. 1997 itibariyle, genel olarak FDA ve gıda endüstrisinden güvenli olarak kabul edilen bir statüye sahiptir. Şeker tatlılığının yüzde 80’ine sahiptir, ancak kalorisizdir ve kan şekeri düzeylerini yükseltmez.

 

 

Eritritolün Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları Nelerdir? 

Eritritol, şeker kamışı yerine, gıda ve pastacılık, kek, süt ürünleri, çikolata, her çeşit şeker, tatlı, sakız, meşrubat, dondurma vb. gibi gıda üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gıdaları renkli, tatlı kokulu, özlü ve iyi besleyen ve gıdaların bozulmasını engellemek amaçlı kullanılır.

Eritritol, tadı iyileştirmek ve kötü tat sonrası tadı önlemek amaçlı kullanılır,

Eritritol, içeceklerin tatlılığını, kalınlığını ve pürüzsüzlüğünü artırabilir ve ayrıca acı tadı azaltabilir, içeceklerin tüm lezzetini iyileştirmek için kullanılır,

Eritritol asit durumunda çok kararlıdır ve bu nedenle hem geleneksel hem de yeni düşük kalorili içeceklerde kullanılabilir.

 

Eritritol Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Eritritol, gram başına 0.2 kalori içerir - neredeyse sıfır kalorilidir.

Eritritol kan şekeri veya insülin seviyeleri üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir.

Eritritol diş minesine zarar vermez ve diş çürümesine yol açmaz.

Eritrol, ince bağırsakta hızla emilir, ancak zayıf metabolize edilir, insan vücudunda bilinen bir işlevi yoktur ve idrarla değişmeden atılır.

Eritritol, enzim tarafından parçalanamaz, bu nedenle, katabolizma olmadığı için diyabetli hastalar için çok uygundur. Aynı zamanda obezite, hipertansiyon ve kalp rahatsızlığı olan hastalar için uygun olan kamış şekerinin yerini alacak şekilde düşük kalorili sağlık gıda maddesi haline getirilir.

Ne Kadar Eritritol Kullanmalıyım?

Eritritol şekerin tatlılığının yüzde 70’ine sahip, yani şekerden daha az tatlı. Tariflerinizde kullanırken bu özelliği dikkate alırsanız alıştığınız lezzetleri eritritol ile de yakalayabilirsiniz. Ayrıca bu sayede şekeri azaltmaya da başlayabilirsiniz.

Eritritolün Yan Etkisi Var mı?

Eritritolün bir şeker alkolü çeşidi olduğunu söylemiştik. Şeker alkolleri birtakım sindirim problemlerine yol açabiliyor. Bu problemlerin başında ise ishal geliyor. Bu nedenle tüm tatlandırıcılar gibi eritritolü de ölçülü kullanmak gerekiyor. Yetişkin bir birey günlük 50 gramdan fazla tüketmediği takdirde eritritolü rahatlıkla kullanabilir.

 

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.